ΚΛΕΙΣΕ ΔΩΜΑΤΙΟ     

Το Καλαμάκι είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος στην παραλία του κόλπου του Λαγανά, 6 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στις αμμουδιές του Καλαμακίου φθάνουν, για να γεννήσουν τα αυγά τους, οι γνωστές θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta. Η επαναλαμβανόμενη αυτή ετήσια επίσκεψη αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά θέλγητρα του νησιού.

Μετακινήσεις

Συχνά δρομολόγια του τοπικού ΚΤΕΛ, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, συνδέουν την πόλη της Ζακύνθου και τον Λαγανά με το Καλαμάκι. Εάν θέλετε να μετακινηθείτε με μεγαλύτερη άνεση, υπάρχουν επίσης εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων στην περιοχή. Εκτός από αυτά, υπάρχει και μια πιάτσα ταξί στον δρόμο προς τον Λαγανά.


Εστιατόρια

Περπατώντας στους δρόμους του οικισμού θα βρείτε πολλά καλά εστιατόρια και ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν μια ποικιλία παραδοσιακών ελληνικών, αγγλικών, κινέζικων και ιταλικών πιάτων. Εάν θέλετε κάτι πιο πρόχειρο, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα fast-food της περιοχής. Ορισμένα εστιατόρια και ταβέρνες προσφέρουν ζωντανό πρόγραμμα με παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και χορούς.

Οι παραλίες

Το Καλαμάκι είναι κτισμένο στην παραλία του Κόλπου του Λαγανά, στην νότια πλευρά του νησιού. Οι ακτές είναι μια απέραντη αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά. Μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας νοικιάζοντας μια ομπρέλα με ξαπλώστρες, ενώ πάνω στην παραλία υπάρχουν πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν το κεντρικό τμήμα της παραλίας. Έτσι, αν απομακρυνθείτε λίγο από αυτό, μπορείτε να ανακαλύψετε καταπληκτικές, ήσυχες γωνιές.

Οι αμμουδιές του Καλαμακίου αποτελούν και τον χώρο στον οποίο οι γνωστές θαλάσσιες χελώνες Caretta- Caretta γεννούν κάθε χρόνο τα αυγά τους. Τόσο η γέννηση, όσο και η επώαση των αυγών συμπίπτουν με την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι χελώνες βγαίνουν στην ακτή και θάβουν τα αυγά τους στην άμμο. Τα νεογέννητα χελωνάκια εμφανίζονται 8 εβδομάδες αργότερα και κατευθύνονται αμέσως προς την θάλασσα. Έτσι, όταν απολαμβάνετε την παραλία, θα πρέπει να προσέχετε ώστε να μην χαλάσετε τις φωλιές σκάβοντας ή χρησιμοποιώντας την ομπρέλα σας. Εάν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να συναντήσετε τις νεογέννητες χελώνες, απολαύστε το θέαμα, τηρώντας απόσταση ασφαλείας και αποφεύγοντας να κάνετε οτιδήποτε θα τις ενοχλούσε ή θα τις έβλαπτε.

Τα μηχανοκίνητα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται στην με περιοχή, όπως και η παραμονή μετά την δύση του ηλίου. Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τις χελώνες στο φυσικό τους περιβάλλον, μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια από τις εκδρομές με σκάφη glass bottom, οι οποίες οργανώνονται στον Κόλπο του Λαγανά. Μπορείτε, επίσης, να νοικιάσετε μικρές βάρκες για να πάτε σε πιο απομακρυσμένες παραλίες. Είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε το νησάκι Μαραθονήσι, άλλον ένα χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Εκτός, όμως, από τα οικολογικά και φυσικά θέλγητρα του νησιού, η Ζάκυνθος έχει πολλά να προσφέρει και στον τομέα του πολιτισμού. Εάν βρεθείτε στο νησί στις αρχές του καλοκαιριού, μπορείτε να δείτε τις εκδηλώσεις της «Γκιόστρας», την αναβίωση μιας παραδοσιακής κονταρομαχίας, η οποία λάμβανε χώρα στο νησί από τις αρχές του 15ου αιώνα. Τα μουσεία στην πόλη της Ζακύνθου, οι περίτεχνα διακοσμημένες εκκλησίες, τα παλαιά μοναστήρια και τα όμορφα ορεινά χωριά θα σας δώσουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα του πολιτισμικού και ιστορικού παρελθόντος του νησιού.
Οδηγίες Από/Προς: